Modelarstvo

Eurofighter Typhoon


www.e-rokodelnica.si

Wikipedia: Eurofighter_Typhoon

Tu je opisana izdelava modela letala Eurofighter Typhoon (tajfun) iz vezane plošče. Model je namenjen učenju žaganja ter drugih modelarskih spretnosti. Ker model ni zahteven za izdelavo, je primeren tudi za začetnike. Letalo ni leteči model, vendar se lahko uporablja kot igrača. Ima sedež za pilota. Pod krili lahko napnemo dve elastiki, da je letalo oboroženo.

Prepovedana je uporaba tega dokumenta ali njegovega dela za komercialne namene. Izjema so učitelji, ki ga smejo uporabiti le pri svojem pouku.

Material in orodje

Izdelava sestavnih delov

Najprej moramo iz 4 mm debele vezane plošče izrezati sestavne dele letala. Njihovo obliko najdemo v dveh datotekah, na kateri kažeta povezavi na sliki 1. Risbi najprej natisnemo na papir, potem pa obliko delov prenesemo na vezano ploščo. Deli, ki nastopajo večkrat, kot sta npr. stranici trupa 4 so tudi večkrat narisani. Krilo 1 je preveliko, da bi bilo narisano v enem kosu. Pri prerisovanju na les oba dela krila združimo. Na strani Prenašanje oblike delov na vezano ploščo so ti postopki podrobneje opisani.

pngpng pdfpdf

Slika 1: Načrt letala

Preden začnemo žagati dele, zvrtamo luknje v dele 13 in 14. Potem iz vezane plošče čim bolj natančno izrežemo vse dele. Nekaj nasvetov za pomoč pri žaganju je na strani Uporaba žage rezljače. Pozorni moramo biti pri utorih, da bo sestavljanje delov potem lažje.

Priprava delov
Slika 2: Priprava naslona sedeža 3

Izrezane dele obrusimo, da na njih ni več sledi oznak za rezanje. Spodnji rob naslona sedeža obrusimo, kot kaže slika 2

Sestavljanje

Izrezane in obrušene dele zlepimo.

Sestavljanje trupa, 1. korak
Slika 3: Sestavljanje trupa, 1. korak

Sestavljanje pilotske kabine, 2. korak
Slika 4: Sestavljanje pilotske kabine, 2. korak

Motorja, 3. korak
Slika 5: Motorja, 3. korak

Podvozje, 4. korak
Slika 6: Podvozje, 4. korak

Nosilec za orožje, 5. korak
Slika 7: Nosilec za orožje, 5. korak

Z leplenjem smo končali. Letalo obrusimo in pobarvamo. Sprožilca 14 z brušenjem stanjšamo, tako da se bosta lepo vrtela vmes med deli 13.

Sprožilec, 6. korak
Slika 8: Sprožilec, 6. korak

Sprožilca 14 sta pritrjena na nosilca za orožje kot je prikazano na sliki 8.


www.e-rokodelnica.si